Polven nivelkierukkavammat

Polvessa on kaksi nivelkierukkaa, toinen polven ulkosyrjällä ja toinen sisäsyrjällä. Nivelkierukka sijaitsee polvessa reisi- ja sääriluun välissä ja toimii iskunvaimentajana ja parantaa nivelpintojen yhteensopivuutta. Sisänivelkierukka (mediaali meniski) on puolikuun muotoinen, ulkonivelkierukka (lateraali meniski) on lähes pyöreä. Kierukat kapenevat nivelen keskiosaa kohden ja niiden paksuus vaihtelee 3-5 mm välillä. Leveyttä kierukoilla on n. 1 cm. Kierukat kiinnittyvät alapinnoiltaan sääriluuhun ja alapinnoiltaan nivelkapseliin. Kierukalla ei ole omaa verisuonitusta vaan se saa ravintonsa diffuusiolla kierukkaa nivelkapselin tasolla kiertävistä suonista.

Kierukkavammoissa voidaan karkeasti erotella vammaperäinen ja kulumaperäinen repeämä.

Vammaperäinen kierukkarepeämä

Tyypillisin vamma, mikä aiheuttaa kierukan repeämisen on polven kiertyminen hieman koukistetussa polvessa. Vammaperäiset repeämät ovat tyypillisesti ns. vertikaalisia (pystysuuntaisia) ja lähellä kierukan kiinnitystä nivelkapseliin. Tapaturman jälkeen polvi usein turpoaa ja on kivulias. Jos kierukka repeää laajemmin, saattaa kierukka liikkua pois paikaltaan nivelrakoon aiheuttaen polvinivelen lukkiutumisen.

Vammaperäistä kierukka repeämää todetaan eniten nuorilla urheilijoilla. Vammaperäisissä repeämissä leikkaushoito on usein tarpeen, tässä kierukan repeämä ommellaan takaisin paikoilleen. Useasti vammaperäinen nivelkierukan repeämä liittyy samanaikaiseen polven eturistisidevammaan.

Nivelkierukan repeämä voidaan korjata leikkauksella, jos repeämä on suurempi ja sijaitsee nivelkierukan rakennetta heikentävällä alueella (kuvassa oikealla). Pienempi repeämä (kuvassa vasemmalla) paranee tyypillisesti itsekseen eikä vaikuta nivelkierukan toiminnallisuuteen.

Nivelkierukan repeämiä on monenlaisia, sen vuoksi hoitolinja on yksilöllinen. Kuvassa vasemmalla ehjä ulompi nivelkierukka ja oikealla repeämä kierukan keskiosassa.

Kulumaperäinen (degeneratiivinen) repeämä

Kulumaperäinen kierukan repeämä liittyy nivelen yleiseen kulumaan eli on osa polven luonnollista ikääntymistä. Kierukan repeäminen ei välttämättä vaadi suurta vammaenergiaa ja saattaa tulla esimerkiksi kyykystä noustessa. Kulumaperäinen repeämä sijaitsee usein kauempana kierukan kapselikiinnityksestä ja repeämän suunta on usein horisontaalinen (vaakasuuntainen). Alkuvaiheessa nivel on usein kivulias ja saattaa turvotella. Naksahtelua ja lievää lukkiutumisen tuntemusta saattaa olla. Kulumaperäisissä kierukkarepeämissä leikkaushoitoa tarvitaan harvoin vaan pääsääntöisesti oire väistyy kuntouttamalla noin 3 kk aikana. Nivelkuluman ja kierukan vaurion aiheuttaman nivelen ärsytyksen rauhoittamiseksi voidaan käyttää nivelen sisäistä pistoshoitoa.