Polvivaivat ja niiden hoito

Näiltä sivuilta löydät hyödyllistä tietoja polvivaivoista ja niiden hoidosta. Aina voit myös kääntyä tiimimme puoleen ja hakeutua ortopedin vastaanotolle.

Äkillinen polvivamma

Moni liikkuva nuori tai aikuinen kärsii jossain vaiheessa polvivaivoista ja joskus kohdalle voi sattua vakavampi polvivamma. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä asiaan perehtyneeseen lääkäriin viipymättä. Akuutin vamman sattuessa voi olla tarpeen hakeutua jopa päivystykseen, jolloin yleislääkäri tekee tyypillisesti ensiarvion tilanteesta ja ottaa tarvittaessa röntgenkuvat polvesta.

Seuraavina päivinä tapahtuu varsinainen hoitoarvio polviortopedin vastaanotolla. Usein tarvitaan lisäkuvantamisia esimerkiksi magneettikuvauslaitteella (MRI). Kuvaus voi olla joskus tarpeen tehdä nopeasti muutaman päivän kuluessa. MRI kuvaus on yleinen leikkaushoitoa edeltävä selvitys. Kuvauksen jälkeen leikkaava ortopedi osaa tehdä mahdollisimman tarkan etukäteissuunnitelman leikkauksen kulusta. Useimmiten leikkaus on ”käsikirjoitettu” etukäteen ja toimenpiteen aikana keskitytään virheettömään suoritukseen.

Leikkauksen jälkeen fysioterapeutti ohjaa kuntoutumista tähdäten paluuseen vammaa edeltävälle tasolle.

 

Pitkittynyt polvikipu

Pidempään jatkunut polvivaiva voi joskus pahentua äkisti estäen liikunnan harrastamisen kokonaan. Ajoittainen kipu, joka palaa aina uudelleen, on myös syytä tutkituttaa polviortopedin vastaanotolla. Monesti hoito on kuntouttava eli konservatiivinen (leikkaushoitoa ei tarvita). Kuntouttava hoitomuoto täytyy suunnitella yksilöllisesti kunkin fyysiseen kuntotilanteeseen tai urheilulajiin sopivaksi. Fysioterapeutti täydentää ja ohjaa kuntoutumista. Leikkaushoito voi olla tarpeen esimerkiksi pidempään vaivanneessa polven epävakaudessa tai rustovauriossa. Pitkittyneelle polvikivulle tyypillistä on pahentuminen rasituksessa – kyseessä voi olla rasitusvamma. Hoito ei useinkaan vaadi liikunnan lopettamista vaan harjoitus- tai liikkumistavan muutosta väliaikaisesti.

 

Lasten ja teini-ikäisten polvikipu

Yli puolet kasvavista lapsista kärsii joskus polvikivuista. Usein kipu rauhoittuu itsestään lyhyellä levolla, pari-kolme päivää taukoa raskaasta liikunnasta useimmiten riittää. Yli viikon kestävä jatkuva polvikipu lapsella vaatii lääkärin arvion. Lasten kasvukivut ovat tavallisia, samoin kuin kasvavien luiden ja jänteiden kiinnityskohtien kiputilat. Yleisin akuutti polvivamma on polvilumpion sijoiltaanmeno. Silloin polvi on turvoksissa ja kipeä. Tilanne vaatii aina lääkärin arvion jatkohoidosta.  Eturistisiderepeämä yleistyy teini-iän kuluessa liikunnan ja urheilun muuttuessa vauhdikkaammaksi. Joskus kivun syynä on rakenteellinen alttius, jonka hoito joko kuntouttavalla menetelmällä tai leikkaushoidolla on nopean paranemiskyvyn vuoksi tehokasta. Hoitomenetelmät eroavat aikuisten vastaavista, ja vaativat asiaan perehtynyttä fysioterapeuttia ja lääkäriä.

 

Tutustu hoito-oppaisiin:

Polven hoito-opas (pdf)
Tekijät: Petri Sillanpää LT, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, Juha Koskela, Fysioterapeutti

Näin hoidan – Nuoren aikuisen polvilumpion sijoiltaanmeno (pdf)
Tekijä: Petri Sillanpää LT, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri