Polvivammat

Vääntyikö polvi? Monet akuutit polvivammat aiheuttavat äkillisen polven turpoamisen ja kivun. Syynä on kudosvaurio polven rakenteissa, kuten nivelsiteen repeämä tai rustovaurio.

Äkillisesti turvonnut polvi on syytä tutkia nopeasti. Samoin esimerkiksi liikkuvan lapsen tai nuoren kivulias polvi, joka estää normaalin liikkumisen.

Yleisimpiin polvivammoihin kuuluvat eturistisiderepeämä, polvilumpion sijoiltaanmeno ja nivelkierukan akuutti repeämä. Lisäksi jotkut harvinaisemmat polvivammat, kuten ruston murtuma tai takaristisidevamma, saattavat vaatia akuuttihoitoa. Nopea ja asiantunteva leikkaushoito on joskus tarpeen, esimerkiksi urheilevan nuoren polvivammassa.

Kipeytyikö polvi lenkillä?

Polven kipeytyminen esimerkiksi rasituksen jälkeen voi olla oire huonosta lihastasapainosta, jolloin polvi kuormittuu epätasapainoisesti. Liika kuormitus voi aiheuttaa rasitusvamman polven tukikudoksiin. Iän mukaan polveen voi tulla alkamasta kulumasta johtuvia kipuoireita.

Kivun syy selviää asiantuntijan arvion perusteella – joskus hoito on varsin yksinkertainen, esimerkiksi väärän liikkumismallin ehkäiseminen. Yksilöllinen kuntoutussuunnitelma auttaa ongelman ratkaisemiseen.

Lasten polvivaivat voivat liittyä kasvuun tai urheilevalla nuorella ylirasitustilaan. Hoidon oikea-aikaisuus lyhentää toipumisaikaa.