Polven vammaperäiset rustovauriot

Nivelrusto muodostaa nivelen liukupinnan – polvessa reisiluun, sääriluun ja polvilumpion väliin. Nivelrusto toimii nivelessä sileänä ja tasaisena liukupintana ja vähentää nivelen läheisen luun kuormitusta liikkeessä. Nivelrustossa ei ole rustokalvoa, eikä itsenäistä verenkiertoa, joten nivelruston vauriot eivät juurikaan korjaannu luontaisesti.

Nivelruston vauriot syntyvät usein polven kierto-tai iskuvammoissa. Rustovaurion aiheuttamat oireet riippuvat vamman sijainnista, koosta ja syvyydestä. Pinnalliset pienempi kokoiset vauriot ovat hyvin usein oireettomia eivätkä pääsääntöisesti vaadi kirurgista hoitoa. Tyypilliset rustovamman oireet ovat vamma-alueen kipu, nivelen turvottelu ja osassa tapauksia nivelen lukko-oire.

Mikäli vamma on aiheuttanut luu-rustoisen kappaleen irtoamisen, pyritään se varsinkin nuorilla potilailla leikkauksella kiinnittämään takaisin irtoamispaikalleen. Tasaisen nivelen rustopinnan säilyttäminen on tärkeää polven toiminnan kannalta. Rustoisen murtuman leikkaushoito on pääsääntöisesti tarpeen suorittaa kiireellisesti.

Mikäli vaurio on pienempi, ainoastaan rustoa käsittävä, kiinnitysleikkaukseen on harvoin mahdollisuutta. Näissä tapauksissa, mikäli nivel on oireinen, on useampia hoitovaihtoehtoja. Irtopalan poisto tähystämällä voi olla aiheellinen. Rustovaurio voidaan myös paikata leikkauksella, toimenpiteessä stimuloidaan luuta tuottamaan paikkaavaa arpirustoa.  Käytämme menetelmiä mikrofraktuuroista ja kasvutekijöitä sisältäviin membraaniavusteisiin (AMIC) tekniikkoihin. Rustokorjauksien jälkikuntoutus on varsin pitkä ja vaativa. Kilpaurheiluun palaaminen voi kestää jopa vuoden.